HOME MY BLOGSHOP

Tuesday, December 31, 2013

miss her part 2

Assalamualaikum
selamat petang sumer
wah lama tak update ini blog
sangat2 busy ini bulan ooooo
 *
**
jadi
moh la layan apa y ada dlm draft ni
*
**
***
****
*****
i
i
i
rindu sama ini budak tecik yang
dah pandai macam2 skrg.. hahahaha
kalau nak tau ini  CERITA DULU

moh layan keletah ini budak
nama penuhnya Sofea Nuraisyah and
yaya nama panggilannya @ yoyet..hihihi
dah macam2 style ada
gaya tido ini budak
apa abg main sume dia nk main n the toys sume
toys yang boys punya..kasi bear or ank patung lari
oklah adios
smile wit luv

Saturday, December 21, 2013

CRISPY CRUNCY CHICKEN

Assalamualaikum
jom makan at Secret Recipe
no more typing just eating only
nyumnyumnyum

Crispy Cruncy Chicken n Choclate Ice Cream
heaven u allssss

smile wit luv

Wednesday, December 18, 2013

REVIEW NOVEL : MY PRECIOUS IRIS

Assalamualaikum
selamat petang kawan2 sumer
arini aya agak lemau dtg opis... bdn rs ponat sgt
so td just blogwalking n now nk buat review plak
 layankan jer ya kwan2 sumer

that is the third novel that i have and read which is
the author is Sis Melur Jelita...karya-karya beliau memang superb
jalan cerita serta susunan plotnya memang boleh membuatkan setiap pembaca
dapat menghayati dan menyelami setiap watak-watak yang cuba disampaikan
kadangkala seolah-olah kita turut sama merasai keperitan yang dilalui
setiap novel yang dikeluarkan memang mempunyai aura yang berbeza

so this time just to review this novel kesinambungan dari
novel I Love You Stupid (ILUS)...pernah review  KAT SINI
this is My Precious Iris (MYPI)
and the sinopsis is here
v
v
v


Novel setebal 1001 mukasurat ini saya habiskan dalam masa seminggu jugaklah sebab agak sibuk. biasanya dalam tiga hari dah settle novel setebal ni...hahahaha...sanggup tak tidur ok demi nk tau citer ni sampai the end.... tapi bagi yang nk baca novel ni kena dapatkan dulu novel ILUS kalau tak nanti tak faham jalan cerita dari awal sebab bila baca MYPI ni dia dah macam cerita tgh2 and byk juga dia rewind plot dlm ILUS... so kna dapatkan dua2 karya kak Melur baru umpp baca novel ni....hiihi tak gitu kak Melur... jom nak share sikit2 apa yang sy ingt pasal novel ni
KISAHNYA BERMULA
Apabila pertunangannya Iris dan Aidan putus disebabkan sikap Aidan sendiri telah menyebabkan Iris merana. Dan dek kerana perasan sayang dan ingin melindungi dalam diri Firman terhadap Iris telah menyebabkan perasaan itu dipendam sendiri. Sakitnya hanya Allah yang mengerti mencintai dan menyayangi seseorang secara rahsia. Namun apabila berkahwin dengan orang yang dicintai sesungguhnya suatu yang indah. Begitu la indahnya hubungan kasih antara Firman dan Iris apabila mereka selamat diijabkabulakan. Firman, walaupun sering sibuk dgn tugasnya sebagai polis,  Firman adalah seorang yang begitu komited dengan kerjayanya demi melindungi agama, bangsa dan negara walaupun terpaksa mengorbankan kebahagian bersama isteri tercinta. walaupun begitu Firman tetap berusaha sebaik mungkin untuk melindungi Iris, walau dari jauh.

Namun kebahagian dalam rumahtangga mereka diuji dengan kehadiran Haris. Pertemuan Haris dan Iris pada mulanya adakah atas dasar perniagaan namun disebabkan Iris banyak meluangkan masa dengan Haris dek kerana kesibukan tugas Firman.   Iris sering keliru bila dia bagaikan melihat Firman setiap kali bersama Haris. Moodnya terhadap Firman juga on-off. Iris dimandrem, itulah yang sebetulnya!. Bermulalah konflik dalam rumahtangga mereka.

Paling tragis apabila cubaan membunuh Iris, menyebabkan Iris buta. Iris tidak dapat menerima kenyataan itu dan menyalahkan Firman yang tidak berada di rumah ketika kejadian untuk melindunginya. ini menambahkan lagi konflik dalam perhubungan mereka yang seperti pasang surut. Namun dek kerana sayang dan kasih kepada isteri tercinta Firman tabah mengharungi ujian demi ujian untuk mempertahankan kerukunan rumahtangga mereka. 
Bermacam perasaan yang dapat kita selami semasa membaca novel ini ada perasaan SUKA, DUKA DAN ROMATIK antara IRIS THE DIVA PEMBUNUH SENYAP LELAKI TANPA BAYANG dan FIRMAN A.K.A ABANG PEDAS

Dalam novel ini, juga kita disajikan dengan pelbagai perkara yang tidak dijangkakan. Pelbagai pelajaran yang dapat kita ambil antaranya hubungan sesama manusia, sifat keperimanusiaan, rendah diri, hormat menghormati, kepercayaan, keikhlasan, keprihatinan, dan paling penting keteguhan hati dalam mempertahankan AGAMA,

tapi the ending tu aya agak sadis dan saspen dan paling tak syok sebab sangat mengelirukan! Aya ni bila masuk part emo memang la meleleh ayaq mata bagai tapi bila masuk part romantik plak sengih macam org tak betui...hahahah TAPI Syg tak best, sbb ending dia masih buat aya tertanya-tanya. Macam masih ada tanda soal besaq dalam kepala. Hmm..dah dua kali baca ending dia tapi tetap tak paham jugak... huhuhu

nak tau apa ending dia kenala baca novel MYPI ni okey

tapi sapa2 nak layan preview novel ni bleh TGK SINI

 oklah adios all blogger
smile wit luv

Monday, December 16, 2013

KURSUS~OUTSTATION

Assalamualaikum
selamat petang sumer
wah busy skit arini tak sempat
nak upload gambar dan nak karang citer
baru balik dari kursus than nk kuar 
outstation plak..pasni la aya citer ya
nak balik copat ni.......baju dah 
penuh bakoi nak lipat n basuh
hahaha  ujung mggu takde je
kat umah gini la jdnya
 
konon nak blik awai 
tup2 dpt cl dr bos minta update
maklumat..kui3 kul 4.45 dpt task
so baru siap..just update merapu
b4 tutp PC...hahahaha

smile wit luv

Friday, December 13, 2013

IKAN TERBANG @ Jeselton Kota Kinabalu

Assalamualaikum
salam jumaat kawan2 sumer
muehehehe nak citer outstation g Sabah
biasala kekdahnya lama dlm drft baru nak type

ni aya pegi ujung bulan lepas..visit projek kat
Kota Kinabalu so aya stay dekat The Klagen Hotel
mmg nice hotelnya...dah 2 3 kali jgak aya stay sini coz selesa
paling suka dapat melepak kat kerusi merah yang cute tu
and than hotel ni mmg dekat dgn tmpt shopping macam
berdepan dengan Mall, 10min jalan kaki ke pasar filipin
banayk kedai makan, tak jauh dr Kg Air dan mcm2 la
by tmpt menarik kalu nk g tp aya dtg ats urusan kije
hihihi...moh tgk keadaan biliknya y beso n selesa

disebabkan kali ni aya pergi outstation dgn org Sabah so 
mmg terbaik la sebab dia bawa g tempat makan y best2 ajer
kebetulan pemandu y follow pun sporting giler....apalgi 
naik hantu ler ktorg ni...meround cari mkn n shopping
mula ingt nk mkn seafood tapi cancel sbb hujan
so ktorg mkn kat satu restoran dekat jeselton port
tak ingt plak nama kedai... kat sini ada menu
spesial iaitu set IKAN TERBANG...mula2
 tgk menu cam pelik jer skali order dtgnya
ikan talapia goreng wit cili kicap.. apa y
best cara dekorasi dia mmg unit ooo
moh tgk y picc no 3 tu,,, Hihihihi
tapi kat restoran ni unit skit cara serve dia...tak tau nk explain..hahaha

last not least gbr cik blog..abaikan pipi y chubby itu
ngehngehngeh
smile wit luv

Wednesday, December 11, 2013

Imbauan Kenangan #7 Putrajaya Bridge

Assalamualaikum
selamat petang all prenz
drop by just to say that i really
miss this moment actually
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
what moment????
*
*
*
*
*
*
*
*
 moment wit my luvly frenz




they are very happening n sporting
hope we will reunion again even not enough geng
(shyma n As still miss u darling)

smile wit luv

Tuesday, December 10, 2013

$#@% CRAZY #@$%*

Assalamualaikum
selamat petang sumer
curik masa update jap

jgn takut tgk title n3 ni
hahahahahahaha saja nak boh tajuk
meletops sikit hari ni...kasi umppp sikit

bukan aya SAKIT atau nak
citer pasal sakit jiwa ke apa tapi aya
nak
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
nak
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
nak tepek  gambar
KFC CRAZY CRUNCH
hahahaha aya g mkn ni...agak sedap
jgk la ramuan baru dia ni...aya suka
hahahaha..... tu je nk citer..jgn marah ya teman2


tapi skrg KFC Alamanda tutup untuk renovation
huhuhuhu kempunan nak makan KFC ni lagi tapi dah takder
malas nak drive g Bangi sana

smile wit luv

Monday, December 9, 2013

MOVIE TIME @ALAMANDA

Assalamualaikum
selamat tengahari sumer
sejuk giler lol kat opis ni...kejung dh rs
huhuhu tambah2 puasa ni mmg lg mencabar
lapar tu tak la tp ngantuk tak hengat dah ni
moh citer skit2 jer...sejuk oiiii..korg lyn
jer gambar2 yang ader ni ea

alkisahnya semalam petang
ada budak ckp lat mama dia nak tgk wayang
so mangsanya mak sedara dia la kan y kna
hanggut bawa g tgk wayang kan.. tapi
takpe mama dia sponser..hahahaha
(kna bw sorg2 jer kan telingkup m.lang dia dlm wyg)

dah namanya bawa budak kan so harusla
kna cari citer yang bersesuaian dgn usianya ajer
search kat GSC....ermm citer ni jer yang sesuai
FROZEN   niat ati nk tgk ULAR
muehehehe ok jgk la..aya pun blh lyn sama
b4 masuk panggung...moh snap picca first dgn watak2 dlm cite frozen
before wayang start jom bergambo dulu ya
muehehehe teman dating merangkap bodyguard aya
payah amat nak smile ini budak...ayoyoyo
ktorg amik wayang y pkl 4.40 ptg sbb
y alih bhs lewat sangat tayang kul 6 lebih kot
so ok what blh ko blajar speaking Along oii...hihihi
kuar wayang pun dah kul 6.30 pastu request nak 
main bendalah ni kat dalam G City Arcade tu
layankan jelah..abis ini je yang tau y lain tak 
pandai main.....hahahahaaha
pastu bawak pusing2 dalam tu..tgk ada castle
cute ni so suh la ini budak jadi model jap..hihihi
tgk susah nau nk smile
dah ponat pusing2 round satu shopping request nak
mainan plak...ohohohoho NO la jawabnya kan
dah besepah mainan kat umah tu...so ajak makan 
ice cream je la nak mkn KFC tak buka2 lagi mcD 
plak ramai org tak kuasa aya nk beratur pjg tu
 tmbh tmpt pun full... so jom BR je ya... ktorg 
amik yang 2scope punya..kongsi jelah
(td dh mkn nugget ngan popcorn dlm cinema)
mula2 malu nak makan pastu amik ko mkn tak ingt.. hahahaha
oklah itu je nak citer
apapun moh layan gbr cik blog dl
ini harus ada..muehehehe

smile wit luv

Friday, December 6, 2013

FIRST TIME FLY TO SIBU

Assalamualaikum

ok just nak citer first time fly to Sibu
hokey for sure la wlpun dah selalu sgt
outstation ke Sarawak namun belum pernah sampai ke Sibu
kira kali pertama fly to sibu dan akan stay kat Sibu
rasa agak nebes sikit....muehehehe bukan
 apa sbb dgr dorg citer kat sini agk susah
sikit nak cari makanan yang halal erm
coz majority is Chinese (org kata)

n flight direct from kl ke sibu jugak tak byk
lebih kurang macam kl ke alor setar jugak ler
cuma ada dua tiga jer most flight kna transit kat
kuching miri or bintulu... ohohoho perkara 
palimg tak suka sbb transit2 ni bkn apa
tak penah alami tkt sesat..hahaha
(mujur g ngan bos pompuan so ikut vontot bos jelah)

so masa pergi mmg dapat flight
direct ke Sibu....so aya rasa sgt2 suka
tambah2 flight awal pagi mmg ada chance nk layan
movie on flight...hihihi...smbil bekpes smbil layan
movie The Flu...best gak cite ni

 dari sibu we all kna naik maswing y
kipas tu ke Kuching dl sbb takde flight direct
dan yang scary mary nya masa tu hujan mmg
agak bergoyang sikit la flight tu...(nebes giler)
sapa kat tak takut wlpn pernah naik twin otter
y lg kecik tp klu ujan mmg gayat siot

disebabkan kna stay kat kuching sgt lama
maka aya dgn bos pun berusaha ler find another
flight y lg awal kot2 ader kosong...boleh change ticket
dan  mmg agak lucky jgk sbb kebetulan mmg ada kosong
apa lagi trus zass tukar tiket...hahaha untung g ngan bos
kalu ikut sampai KL kul 12 malam tp dptla smpai
KL kul 10 mlm......muehehehehehe

dah bis citer bab flight nk citer bab mkn plak
kan dah kata untung g ngan bos ni... muehehehe yalah
aya kan kuli mn ada gaji besaq so bos la open table
so alkisah nk mkn seafood punya pasal.. maka pemandu
yang bertanggungjawab pun bawak la kitaorg g mkn
kat Kampung Filipina...hahaha jgn keliru ok bkn p
Filipin tp masih di Sibu namanya aja sama ya

mula sampai aya rasa kurang confident jgk
coz tgk ramai chinese kat situ... agak was2 jgkla my bos tak
pa la non-muslim..blh ajer...mueheheh lpas usha2 nmpk la
dua tiga family muslim masuk kat kedai so ok la confident
level naik balik la...my bos pun tnya masakan halal idok
dia ckp halal so confidenkan diri dan apalagi zasss
mkan jela..dalam ati tetap tawakaltualallah
insyaallah yakin halal

antara menu y dipesan (sdp jgk mskan dia)

hihihihi ok ya ternyata mmg agak susah
nak cari makan kat sini sbb sometime kedai cina but 
ada org melayu mkn jugak sbb dia mcm cina muslim gitu
org tempatan okla tp mcm aya ni org luar better give
 xtra careful kan... lg satu fastfood jugak agak susah
nak cari y aya jumpa cuma McD jer
(so b4 pegi buatla survey tmpt mkn dl ya)

ok bosan nunngu kat airport
moh amik gambar ni dulu...rasa cam comel jer
last but not least 
opcoz la gambar comey cik blg
(^o^)(^o-)(^o^)(^o-)(^o^)(^o-)

smile wit luv

Wednesday, December 4, 2013

^ MUFFIN IN DA HOUSE ^

Asssalamualaikum
hai kawan2 blogger sumer
disebabkan kesejukan yang melampau
kat opis ni ditambah mata yang nak kuyu jer
moh tinggal kije jap buka blog dulu ya
hahahaha report2 sumer tolak tepi sat

moh nak citer aritu aya ada buat muffin
hahahaha pes time okey.... aya ni blh msk tp malas
hahahaha ya ampun...masak ikut mood ya kwn2
(sila jgn tiru perangai baik aya ni)

actually tepung ni aya beli yang siap dah
cuma balik campur gaul jer dgn bahan2 lain
buat dua jenis..satu muffin coklat satu muffin kiwi

BAHANNYA
tepung muffin coklat yang readymade
1 mug air
5ml minyak jagung
75ml@3 biji telur

CARANYA
masuk tepung dalam bekas. campur telur dgn air
pukul sampai sebati kemudian masuk minyak jagung
pukul kasi sebati dan berminyak gitue
pastu tadaaa siap ler..masukkan dalam cup
yang comel2 ikut suka korang la...so jgn letak penuh
plak kang melimbah ruah dari cup dia.. ni aya masuk
2 sudu besar jer setiap cup (gna cup medium jer)
pastu bakar dalam suhu 180 darjah selama 15 minit
ini plak muffin kiwi
caranya sama jer...tapi aya kurang sikit kiwi
sebab tak memenuhi citarasa aya....hahahahaha
aya kan chocolate lover pure gitue...so coklat tetap di ati
tadaaaaa siap...abaikan keadaan yang kemek2 tu
ini akibatnya bila cup tak cukup so guna cup biasa ni
tanpa bekas acuannya....makanya size dia pun jd
beginilah... hasilnya tetap umpppp juga

smile wit luv

Monday, December 2, 2013

imbasan kenangan #6 sibling trip to Glory Beach Resort PD

Assalamualaikum
selamat malam dari Kuching...muehehe

moh layan imbasan kenangan lagi..hahaha sbb modal
nak update n3 sgt minima so godek2 pc jmpa gbr2 ni
moh kita buat cite pasal ni la...kjadian dah lama verlalu
so kita panggil kenangan jelah kan...hahahaha

masa ni saja je plan ngan adik badik nk g bercuti
yelah sapa je aya, akak ngan abg aya jer..adk2 2 org
kat kg...so ktorg jelah g bercuti sbb tetiba teringin
nak swimming....hahaha dah macam knk2 dah kan

so jom layan jelah gbr lama yang ado
opss bukan ini resortnya...ni resort sebelah...view dr balcony
hahaha tgh pikio bila la ktorg nak g lepak resort atas ayaq plak
so buat masa ni amik gbr berangan jelah dulu kan..hihihi
nak tgk resort ktorg tggal benonya y ni jer
*
*
*
*
*
*
*
*
*
tadaa ni la dia..aya amik apartment 3 bilik
image ni view ihsan pakcik google:x lovestruck











ni family abg aya...ms ni dorg dok melaka
tapi skrg dah pindah blik dok kedah dah
ni plak picture anak2 buah aya
sumer hero okey...ko hado..ni la y akn jg maklang dorg
:)) laughing=)) rolling on the floor hahahahahahahaha :)) laughing=)) rolling on the floor
pas amik gambo apa lagi moh jadi ikan
swimming time...yop moh kita.. mak sdra ngan ank
sedara sama je kelaku..ptg jmpa air
dah mandi gambo lagi..kasi can bdk2 plak
jadi model cilik... hahahaha.. ni anak2 akak aya
ni plak anak2 abg aya.. cam twin kan padahal beza setaun
4 jejaka idaman hati
bila mereka berkumpul ada y kna buli punya
yang kecik harus membawa diri :)) laughing:)) laughing:)) laughing 
dah kata hero blaka
last skali meh cik blog pun nk posing gedik jugak
mana tahan asyik hero2 cilik je jadi model kan :)) laughing:)) laughing
hahahaha oklah tu je nak tepek
dalam n3 imbasan kali ni... ok utk info
skrg ni aya dah ada geng...nk tau klik sini(LINK)
hihihi anak abg dah setahun lebih dah umo dia

oklah papai alls
smile wit luv
 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI