HOME MY BLOGSHOP

Saturday, August 31, 2013

Jamuan Raya Unit 2013

Assalamualaikum Sumer
Salam Merdeka to all blogger
salam hujung minggu jugak yer

ok ni nak citer pasal jamuan raya unit aya
biasa la ujung2 syawal ni pakat nak buat jamuan ler
nak memeriahkan opis & merapatkan silaturahim
ktorg dah berpakat nak buat potluck jer sbb
staff kat opis aya ni sumer terror2 masak
chef2 belaka kecuali aya la... :)

malas nak taip benonya ni
moh la layan foto2 yang ada

nila chef2 hebat yang ktorg ader sms di dapur
yang lain tu amik upah potong memotong jer :)
nilah keadaan di balik tabir masing2 bz
ni sebahagian daripada hasil masakan chef2 hebat ni
takde la aya nak amik gambar sa2 kang penuh blog aya ni
antara menu yang disediakan:
 rendang ayam, ns impit, ns beriani, meatball
laksa jhor, lontong, spagetti, capati, sambal sardin, triffle,
puding, kek, sate, byk lg ler..... hihihihi
cer tgk penuh meja panjang tu..
moh layan ragam kawan2 opis aya bila dapat makan
pastu tu harusla ada gambar posing2 gedik2 gituw
aiii dah comey2 blaka ngan baju ghaya rugila dok kalu tak
bergambo cam retis kan...hahahah..moh layan
lastly harus la ader gambo gedik2 cik blog jugak kan
br la ngam.. tgk sibuk jer nak selit jugak...hahaha wit siti n nik

oklah tu je dulu ya utk n3 ni
adios amigos..nk g siap2 nak ke weeding my frenz plak
papai

smile wit luv
 


SALAM KEMERDEKAAN KE 56 TAHUN




Assalamualaikum

 dari

smile wit luv

Friday, August 30, 2013

** PuDiNg JaGuNg **

Assalamualaikum
Salam Jumaat dan Selamat Petang Sumer

hari ini ada Jamuan Raya Unit aya
so memang dari pagi sampai petang kerja makan jer
ktorg buat potluck sbb msg2 teror memasak
(kecuali aya ler)
ni nanti aku citer n3 lain ya.. ni nak citer
projek yang aya ckp dalam n3 b4 ni

aya buat puding jagung jer
first time buat sendiri ni tp still minta
akak aya tolong pantau time puding ni nak siap

BAHAN2 YANG DIPERLUKAN-(1 ADUNAN)

1 cawan susu cair
1 tin sweet corn
1 cawan tepung kastad
1 sudu besar planta / majerin
1 cawan santan
1 s/k esen vanila
3/4 cawan gula putih (+/-)
11/2 cawan air
secubit garam
sedikit pewarna kuning (optional)- aya xgna pn

pastu kekdah nak buatnya
campur jer sumer sekali, gaul sampai sebati
(opsyen : majerin tu boleh letak masa puding dah pekat kasi dia kilat nanti)
pastu letak atas dapur masak dengan api perlahan / kecil
macam kat bawah ni
 pastu pastikan sentiasa kacau takut nanti dia 
jadi kerak dan beketul2 plak puding tu
 masak lebih kurang 30-45 minit dengan api kecil / perlahan
*******
 tapi aya tak larat kacau lelama sgt sesedap rasa
jer kejap api beso kejap api kecik punya la malas

pastu masuk dalam adunan biarkan bagi sejuk dulu
kemudian baru masuk dalam freezer tuan2 puan2 ya
hehehehe

ok aya buat dua adunan
satu utk ank buah bawak g taska dia
abaikan upa tak semengahnya tu
 nilah ghupa puding jagung aya setelah siap
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
 dah tinggal separuh 
komen2 yang diterima dari rkn2 opis
ok sedap...sampai bos aya tambah ler
(hahahaha sila jgn tergolek, nk angkat diri jap)

oklah aya stop dulu adios
ketemu di entry depan ya

smile wit luv
 

Thursday, August 29, 2013

** BaBy CoMeL **

Assalamualaikum
hai sumer

fuhhhh ponat rasanya arini
banyak beno aktiviti aya arini
ni pun gigih nak update sementara 
nunggu masuk magrib sambil nonton drama 
Cinta Jannah kat tv3...hahaha poyo je kn
suka ati akak ler... arini blogwalking pn
takdan...giler weh mcm bz bebeno

okla benonya td pagi aya 
berlari g Alamanda jap nak g amik
gambo pasport... balik pada tu masuk opis 
dok jap mummy sazy ckp dah abis mtg
(mummy sazzy a.k.a pn saz)
kebetulan mummy ada kat sini so plan
nak g melawat kak ai ngan baby comey
dekat kul 12 br ktorg gerak g umah kak ai
wahhhh mmg tak sabo nak peluk cium
baby comey2 kak ai tuuuuuu
#aya g ngan geng opis skali#

nak tgk baby tomey2 ni
moh tekan scroll lerrrrrr
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
tadaaaa
tidow jer buka mata kejap2
puas digodek2 pp tomey tu 
tetap ginila gayanya
 
 nak tgk lagi moh tekan lagi
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
 lagi
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
sedap jer tidow atas pangku aunty2 nya
 
 nak lagi
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
takder dah..hahaha jangan marah ea

oklah nak out dulu dah Magrib
malam ni ada projek baik punya
nak kena settle...apa projek tu aya tell 
next entry yer...ok adiossssss

smile wit luv

Wednesday, August 28, 2013

@ POSTO POSTO @

Assalamualaikum
Selamat Petang alls

hihihi arini nak update pasal posto2
hahaha sebenarnya dah lama posto ni sampai
kat opis.. tp kena g amik kat Unit Daftaran
disebabkan kebusyan yang mengalahkan 
pak menteri ni, arini baru berkesempatan
g amik kat Unit tu...dah dekat sebulan
kot terperam jer..haha nasib dorg tak
campak jer kat tong recycle bin kn
nak tau apa menda moh tgk
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
ni kulit luar jer
nak tgk apakah??? tekan ler lg
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
tadaa ni la dia isi dalam package posto tu
Mineral Coffee
ni aya order dari my prenz sapa nak boleh la
roger2 aya...aya blh orderkan
hihihihi

oklah choww

smile wit luv

Tuesday, August 27, 2013

## Kuey Teow Kung Fu ##

Assalamualaikum

Selamat Petang Sumer
wah yang kat opis tu mesti tgh
kemas2 nak balik umah dah kan
aya balik kul 5.00 kang tgh tunggu mesin
bunyi jer nak ketuk punch card... hahahaha
sebelum tu moh update satu n3 b4 balik

oklah arini takder menda sgt nak celoteh
sebab baru naik kerja... contract dh sambung
malas nak citer pjg buat sakit jiwa mental dan sbgainya
hahaha moh layan menu lunch aya arini.. wah tajuk 
mesti kasi gempak kan... hahaha padahal g mkn
kat anjung (tmpt mkn kat opis) jer pun...:)
tetiba jer teringin nk makan kuey teow
kung fu ni...katne kung funya cer la
korang usha sendiri... hahaha

**nila menu lunch aya td- dap gak**
RM7 + air tea o ais

 ^^ GOSSIP ^^
****
hehehe nak gtau akak ai y kita citer dalam n3 lepas
dah selamat melahirkan baby girls seberat 2.78 kg...nant la
aya g melawat pastu aya post gbr baby cute dia kat sini ya

oklah adios

smile wit luv

Monday, August 26, 2013

*** Masuk Ward**

Assalamualaikum
Selamat Malam all blogger
hihihi dah siap2 nak tidow dah ke

oklah..opsss jangan terkejut tgk tajuk n3 ni
saja bikin gempak sikit... cik blog sihat2 ajer
tak masuk wad pun...yang masuk wad kwn
opis cik blog...actually dia tengah tunggu ari
nak melahirkan baby ajer..tp aya kejut 
jugak dpt tau akak ai dah masuk wad
sebab ada masalah sikit...sptutnya
due dia minggu depan camgitu la
so tadi aya ngan teman2 opis
lain poi la melawat akak ai
alhamdulillah ok takdeapa
y serius..so doa2 kan la
akak ai selamat dlm
melahirkan baby
nanti...aminn

ni la akak ai
 
kpd kawan2 sumer kita doakan 
semoga akak aida selamat melahirkan baby
 
ok adios
 smile with luv

NOVEL : CALON ISTERI JUTAWAN

 Assalamualaikum
Selamat Malam Sumer 

takder modal nak citer ari so
kali ni nak review pasal novel ni pulak
wah mmg layan habis citer  ni... feeling syok sendiri
dunia fantasi mula bermaharajalela dlm minda cik blog
dalam hati kalaulah aku seberuntung Izyani..hihihi

dah2 pada kaki novel blh beli
mmg tak mengecewakan anda..percayalah
hahaha tolong promote kat Nuriffa

 jom layan sinopsis
SINOPSIS NOVEL 

Hanya seorang calon yang layak. Siapakah dia?

Mereka manja, cantik, seksi dan menawan. Ya! Merekalah calon-calon isteri jutawan.

Pencarian isteri untuk si jutawan bermula. Siapakah si bertuah yang dapat menyandang gelaran isteri si jutawan, IZZAD DANIEL? Wanita yang terpilih bakal mewarisi empayar perniagaannya yang bernilai jutaan ringgit.

Dia NURUL IZYANIE. Hanya gadis biasa yang memerlukan wang. Namun dia juga ingin mencuba nasib. Temu duga itu dihadirinya dengan penuh harapan.

“Lemah lembut? No… Manja? No… Seksi pun tidak. Nampaknya awak tak lulus.”

“Kalaupun saya tak layak, tak perlulah encik nak hina saya macam ni.”

“Saya bukannya nak hina awak. Tapi, awak betul-betul dah salah tempat. Ini temu duga untuk mencari calon isteri saya, bukannya temu duga untuk mencari akauntan.”

Apa? Dia sudah tersalah tempat temu duga! Hancur harapannya untuk menjadi seorang akauntan di syarikat terkemuka itu. Ingin saja dia pulang ke kampung kerana terlampau kecewa.

Anehnya. Tiada angin, tiada ribut, tiba-tiba dia menerima tawaran bekerja. Tetapi, bukan sebagai kerani, setiausaha, mahupun akauntan. Sebaliknya...

“Cik telah terpilih sebagai calon akhir untuk memegang jawatan isteri saya.”

“Terima kasih Encik Izzad atas tawaran yang menarik ini tapi saya tidak berminat. Nak cari isteri bukan macam mencari ikan di pasar.”

“Kalau awak tak terima, awak tahulah apa nasib awak. Bukan susah kalau saya nak jatuhkan seseorang seperti awak. Malah satu keluarga awak pun saya boleh jatuhkan.”

Atas sebuah ugutan, dia terpaksa menyertai rancangan gila itu. Berhadapan dengan sembilan orang calon yang obsesi dengan si jutawan, apakah kesudahan nasibnya? Selamatkah dia dikelilingi Sally, Tengku Fathiah yang ternyata iri dengan kehadirannya? Mari selesaikannya dalam Calon Isteri Jutawan.
ok kali ni pun aku malas nak hurai panjang lebar
so korang boleh g skodeng blog akak ni ya
 dia sangat rajin menghurainya... hihihi sorry akak.. im ur silent reader.. just share

smile wit luv

Sunday, August 25, 2013

Open House Lagi

 Assalamualaikum dan Selamat Petang
Salam hujung minggu kawan-kawan sumer

apa cer korang hujung2 minggu cam gini
mesti bz memenuhi undangan open house rayakan
yelah sekarang kan masih mood raya lagi... syawal masih terasa
hujung minggu macamni la nak buat open house bagai
hahaha so lepas ni jgn komplen la kalau berat badan
naik... mana taknya kalau 1 hari 2 3 buah rumah
ermm mmg kompom la kan.. tambah menu yang
disajikan enak2 belaka
hahahaha

aya pun tak ketinggalan mendapat jemputan
menghadiri open house kenalan-kenalan aya jugak
semalam (sabtu) aya dapat dua jemputan open house
hahaha mmg best dapat makan makanan yang sedap2
disamping dpt mengeratkan silaturahhim sesama kita
amalan yang mulia kan...kunjung mengunjung gini
tambahan kemeriahan syawal masih dirasai
(lebih2 lagi bila dpt kumpul ramai2 ngn kwn2)
tak mo citer pjg moh layan je picca yang ada

 ni antara food open house umah ila *staff opis*
(creadit to ika for da pict)
 ada laksa penang, mee bandung, pulut durian, ns imoit
rendang, kek dan biskut ya.. mmg sedap2 sumernya

 ni plak masa kat umah nad *xopismate*
(credit to mummysazy for da pict)
*
lupa nak snap idangan kat umah dia ni.. syok amik gbr
ngan kawan2 jer... besala bila sumer dah berkumpul kan
menu kat sini ada ns ayam, pasta, homemade muffin banana
yang mabeles...sampai 2 ketul i rembat ngan biskut raya

anyway thanks to ila n nadia atas jemputan korang
makanan y disaji mmg mabeles la... i tell u
next year jmput la lagi...hahahaha

 smile wit luv

Thursday, August 22, 2013

Open House Mummy Sazzy

Assalamualaikum
Selamat Malam Sumer

pehhhh rajin giler malam ni nk update blog
nak tau kenapa?...... hahahaha sebab dapat wifi free
so jadi gumbira tahap gaban..... dah la laju amat line dia
sukanya aya....suka3 (sambil sengih tak ingt dunia)
so terus upload gambar dengan semangatnya

okies benti cite pasal xcited tu
ni nak citer pasal jemputan open house
raya umah my exofficemate- mummysazzy
hahaha umah dia kat jalan u-thant sana
dulu dia kat KKM skrg dah pindah kat
JKNWP plak...wah mmg windu giler
sebab dah lama tak jmpa kot

aya g ngan member opis mamadina, aida ngan nad
ummu tak dapat join sbb ada urusan kerja makanya
tak cukup korum la tadi tapi still meriah jugak ler
ktorg gerak dlm kul 1.10 cam gitula so sampai
dalam kul 1.30 jugak la kat umah mummy

sampai2 jer terus peluk cium dulu
pastu zasss terus terjah hidangan kuih raya
sungguh kan sopan la sangat ktorg ni...hahaha
nak terjah maincourse xdpt sbb ada tetamu lain
hahaha moh tgk mummy y sibuk melayan kerenah 
ktorg yang ntah apaapa ni.. cer teka tgn siapa tu
 
sedap-sedap belaka kuih yang dihidangkan :)

pas dah puas mengunyah dan menelan biskut
raya yang dihidangkan... terus ke maincourse dia
peh memang terbaik ar..ada nasi beriani ayam, nasi impit,
lemang, kuah kacang, gulai ayam, salad, kek, buah, serunding
air bandung soda.... memang meriah ler menunya.. tapi aya takder
la ngambil gbr satu-satu..segan pulok sbb ada tetamu lain

ni jelah gambar yang aya ambik
tapi nasi beriani MM tu memang the bomm la
sedap sehingga menjilat jari i tell you... MM tu apa?
 member opisku en nan kata MM tu Mak Mertuaku..
(so nasi beriani mak mentua mummy sazzy la)
cert tgk inila yang telah disebat oleh perutku
kenyang sehingga ke malam
 apapun jom posing dulu
sambil makan pun boleh daa
makan sambil bergossip tak ingat donia
tu irfan sian dia ngantuk... dh beshaq dah
dah2 jom zoom cik belog yang
khusyuk mengadap makanan sampai
tak panggung kepala..sedap sgt kan
hahahaha...apa-apa jelah
 last sekali thank to mummysazy coz
jemput kt dtg opeh house..makanan mmg the best
la mummy...sedap hingga tak terkata... meletopss u
**nanti kita bekumpul lagi ya kalau ada rezeki**
mmg best giler

oklah stop dulu
adios..c u next n3

smile wit luv

Puasa Nam + Outstation

Assalamualaikum
camat pagi sumer teman2

today feelin bhosyan amat so awal2
pagi dah blogwalking.. besh jer baca citer
raya member2 blogger ni.. aya nak citer bahan 
nan hado iyalah pict ry masih ada ngan photographer 
ahakahak...sila jgn muntah ijo

hahaha
arini kat tmpt kije ada jamuan raya
tapi malas nak g coz takde geng sbb ramai 
teman2 yang sedang berpuasa enam... AYA????
aya dah abis puasa enam... isnin lepas dah smbung raya gitu
wahhhh syiok jer kan

ermm ok ni nak selit citer pasal g otstesyen lg
hahaha org len sebuk g open house sana sini aku 
plak sibuk g tgk site project ngan meeting sana sini jugak
hahaha... this time aku kna g pahang.. tapi y tak
beshnya aku poi dgn ati yang tension... huhuhu
nak tau knapa?...biarlah rahsiaaaa
apapun dah selamat dan selesai
kerja y diamanahkan

sempat lagi pose di tgh pns terik
oklah chow chin chow
nk g open house umah exopismate plak
nant aya story mory lagi

smile wit luv

Monday, August 19, 2013

***parking oh parking ***

Salam and morning all
ok kiter stop jap pasal raya
huhuhu arini nak citer pasal kebengangan saya
adehhh tension di pagi isnin..mood dah ok arini
but dicemari dengan kejadian mencari parking

arini dekat 30 minute round cari parking
coz tempat biasa saya parking telah ditutup
sepenuhnya sepanjang minggu ini kerana persediaan
untuk majlis ari raya Kementerian...huhuhu :(
semua tempat full n traffic mmg sesak sikit
dalam kwsan kompleks...huhuhu tak kuasa
saya nak parking jauh bebatu kat alamanda
sana or auditorium y jauh kebelakang
tambah mmg dah lewat so amik ko
dgn rasa tak besalah saya park dekat 
sblh saya punya blok..hahaha

pasni tunggu la ada srt cinta ke idak
dekat cermin kete...hahaha


Sunday, August 18, 2013

kisah b4 balik kg

Assalamualaikum

nak citer kisah sebelum beraya
almaklumlah tahun ni gigih nak balik raya
ngan kereta sendiri... tak mo naik fligh or bus katanya
hahaha tp tahap keberanian takder la setebal mana
semangat je lebih... hohoho nak buat cmno kan

so alkisahnya terpaksala import my brother
from kedah semata-mata nak suh teman aya drive
amik ko nasib la my brother ni sporting..sanggup der
demi adik kesayangan katanya... hahaha pasan jap

 so bila dah gigih nak balik ngan kereta 
terpaksala hantar my car ni poi service dulu kan
almaklumlah jauh nk berjalan tu so kna check apa yang patut
tengok miss v ni kena check ngan doktok.. :)
nasib baikla org tak ramai sangat masa aya poi service
aya pegi jumaat tu b4 raya...aya antar kat service 
center balakong tu jer... service dia ok la tp y
geramnya kereta aya dah lama siap tp dia
tak inform...sikit pnya lama tunggu
may b sbb ramai customer so dia 
terlepas pandang kot..sbr jela

so isnin malam my brother landing jer
balik umah rest2 jap...trus drove back to Kedah
benonya aya drive sampai guteri jer pastu my brother
continue sampai Kulim....aya buat apa????...haha membuta ler
 dalam kete...sedar2 dah sampai umah my bro kat Kulim
mmg terbaikkan...tp alhamdulillah ler traffic clear jer
after sahur br gerak blik kg kat pdg terap

just it... nanti citer pasal raya pulok ya
tatatititutu

smile wit luv

Thursday, August 15, 2013

Salam Lebaran 2013

















smile wit luv
 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI