HOME MY BLOGSHOP

Friday, August 30, 2013

** PuDiNg JaGuNg **

Assalamualaikum
Salam Jumaat dan Selamat Petang Sumer

hari ini ada Jamuan Raya Unit aya
so memang dari pagi sampai petang kerja makan jer
ktorg buat potluck sbb msg2 teror memasak
(kecuali aya ler)
ni nanti aku citer n3 lain ya.. ni nak citer
projek yang aya ckp dalam n3 b4 ni

aya buat puding jagung jer
first time buat sendiri ni tp still minta
akak aya tolong pantau time puding ni nak siap

BAHAN2 YANG DIPERLUKAN-(1 ADUNAN)

1 cawan susu cair
1 tin sweet corn
1 cawan tepung kastad
1 sudu besar planta / majerin
1 cawan santan
1 s/k esen vanila
3/4 cawan gula putih (+/-)
11/2 cawan air
secubit garam
sedikit pewarna kuning (optional)- aya xgna pn

pastu kekdah nak buatnya
campur jer sumer sekali, gaul sampai sebati
(opsyen : majerin tu boleh letak masa puding dah pekat kasi dia kilat nanti)
pastu letak atas dapur masak dengan api perlahan / kecil
macam kat bawah ni
 pastu pastikan sentiasa kacau takut nanti dia 
jadi kerak dan beketul2 plak puding tu
 masak lebih kurang 30-45 minit dengan api kecil / perlahan
*******
 tapi aya tak larat kacau lelama sgt sesedap rasa
jer kejap api beso kejap api kecik punya la malas

pastu masuk dalam adunan biarkan bagi sejuk dulu
kemudian baru masuk dalam freezer tuan2 puan2 ya
hehehehe

ok aya buat dua adunan
satu utk ank buah bawak g taska dia
abaikan upa tak semengahnya tu
 nilah ghupa puding jagung aya setelah siap
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
 dah tinggal separuh 
komen2 yang diterima dari rkn2 opis
ok sedap...sampai bos aya tambah ler
(hahahaha sila jgn tergolek, nk angkat diri jap)

oklah aya stop dulu adios
ketemu di entry depan ya

smile wit luv
 

No comments:

Post a Comment

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI